طراحی نما
طراحی نمای ساختمان اثر بسیار زیادی در ذهن افرادی که می بینند از کیفیت و ساخت هر پروژه ساختمانی می تواند داشته باشد. نمای ساختمان اصالت ،ریشه و هویت آن بناست که بایستی هم سو با بافت نمای ساختمان های مجاور نیز طراحی شودکه بافت شهری یک دست تلقی شود .زمانیکه به یک منطقه مسکونی وارد میشویم اولین چیزی که چشم بیننده را تحت تاثیر قرار می دهد مشاهده ساختمان های منطقه می باشد طراحی نمای آن ساختمان ها ست. نمای ساختمان ها جزء اصلی ساختمان بوده و نمود خارجی هر بنا هست که سازنده ی بدنه و تصویر ذهنی شهروندان از آن شهر،فرهنگ،اقلیم می باشد. به همبن علت طراحی نما از مهم ترین عوامل در صنعت ساختمان سازی به حساب می آید. در زیر قصد داریم شما همراهان عزیزمان را با انواع سبک های معماری طراحی نمای ساختمان در کشور عزیزمان ایران آشنا کنیم که شما بزرگواران بهترین انتخاب را برای بنای مورد نظرتان داشته باشید زیرا انتخاب سبک مناسب که در هر ملک و اقلیمتان باشد اثری فاخر و ماندگار را خلق می کند.بسیاری این سوال در ذهنشان پیش می آید که چرا در ساختملن های امروزی نمای ساختمان ارتباطی با دکوراسیون داخلی آن ندارد؟؟ برای پاسخ به این سوال حتما صفحه طراحی دکوراسیون داخلی رامشاهده بفرمایید. گروه متخصص معمارآقا به عنوان یک شرکت بزرگ طراحی نمای ساختمان با سالها سابقه و تجربه در همه مراحل طراحی نما و ظاهر بیرونی ساختمان در سراسر کشوردرارائه خدمات گوناگون ساختمانی برای شما مردم عزیزمان هستیم.
طراحی رو ارزون بکش اجرا چند برابر هزینه کن
گروه متخصص معمارآقا برای دوستانی ک قصد دارند حداقل هزینه را برای طراحی انجام دهند تجربه ای نوین را بصورت شفاف در اختیار شما بزرگواران قرار می دهیم.گاهی اوقات بعضی از طراحان نما برای شما به دلیل هزینه کمی که برای طراحی میخواهید انجام دهید طرح های بزن در رو طراحی می کنند که از نظر هزینه طراحی شما را مجاب میکنند تا با آنان همکاری کنید قابل توجه شما که درگیر این گونه افراد شیاد نشویدبرای طراحی نما ابتدا نیاز داریم از اقلیم اطلاعاتی به دست آوریم سپس از همجواری ها و میزان هزینه ای که شما کارفرمایان محترم برای اجرا در نظر گرفته اید گروه ما تمام این جزئیات را بسته به منطقه شما تحقیق میکند و متریال های مورد نیاز برای طراحی نمای شما را در منطقه ای که پروژه واقع شده جمع آوری کرده و در اختیار شما میگذارد به عنوان مثال اگر در منطقه ای پر رطوبت هستید در طراحی سعی بر این داریم عمر نمای شما را مقاوم طراحی کرده و تا نیم قرن مقام در مقابل طبیعت اجرا کنیم خب حالا در قدم اول طراحی تمام این موضاعات را بررسی میکنیم سپس طراحی را با پلانی که از شما بزرگواران می گیریم شروع کرده و تا زمانی که شما تایید نهایی را ندهید تغییرات را ادامه می دهیم ولی هدف ما این است که از کم کردن هزینه شما در اجرا و بالا بردن طول عمر نما و کیفیت نما سود آوری بیشتری برای شما عزیزان داشته باشیم و با هزینه هایی منطقی خدمات خود را برای مردم عزیزمان ایران ارائه دهیم.توضیحاتی در در مطالب فوق ذکر شد خدمات بسیار مختصری از فعالیت گروه متخصص معمار آقا در زمینه طراحی نما می باشد قابل ذکر است ما میتوانیم خدماتی همچون طراحی نما،طراحی محوطه،طراحی لابی ،طراحی روف گاردن ،طراحی دکوراسیون داخلی ،طراحی پارکینگدر کاربری های مسکونی و طراحی تمام اصناف تجاری ،طراحی محیط ها و نماهای اداری و طراحی فضای سبزو اماکن فرهنگی ورزشی و مذهبی را داشته باشیم.
طراحی نما کلاسیک
آیا در خیابان های شهرتان قدم میزنید چند طراحی نما کلاسیک می بینید؟ گاهی اوقات وارد کوچه های مرفح نشین شهرتان می شوید ، فکر میکنید در خیابان های پاریس گام گذاشته اید. دلیل رشد ناگهانی و سراسری نمای کلاسیک در ایران چه می تواند باشد؟ آیا آنچه مشاهده می کنیم واقعا نمای کلاسیک می باشد یا یک تقلید ناآگاهانه از یک فرهنگ و اقلیم دیگر؟ در ایران بی نظمی زیادی در نمای ساختمان ها به دلیل عدم وجود سبک قانونمندی به اسم نمای کلاسیک ایرانی وجود دارد که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.
تاریخچه نمای کلاسیک در ایران باستان (قبل از اسلام) نوعی از طراحی نمای ساختمان بیشتر نمود داشته است که استفاده از سر ستون ها، سُراهی ها، مجسمه های سنگی و کتیبه ها و.. از شاخصه های این سبک بشمار می رفته. از این جمله می توان آثار به جای مانده از تخت جمشید را بیان کرد. همزمان در امپراطوری رم نیز طراحی معماری کلاسیک با اشتراکاتی با سبک طراحی معماری در ایران وجود داشته است.نتیجه فرهنگی دو امپراطوری بزرگ ایران و رم، تلفیقی از معماری کلاسیک دو امپراطوری غرب و شرق را بخلق کرده است که امروزه به آن طراحی کلاسیک نیز می گویند. ورود طراحی کلاسیک به ایران پس از رواج معماری مدرن شکل گرفت و تا قبل از آن معماری ساختمانهای ایران تحت تاثیر معماری بومی و اسلیمی نیز بود برای مثال می توان به استفاده از بادگیر ها در در مناطق کویری و یا استفاده از نقوش اسلیمی در مساجد و اماکن مذهبی و آثار بجا مانده در شهر های کشورمان اشاره کرد که در بعضی از شهرها همچون گنبد سلطانیه و شهرهایی همچون اصفهان و یزد و.... سبک اسلیمی رواج داشته.آشقتگی بسیار زیادی در مورد طراحی نمای کلاسیک ساختمان به فاصله ای رسیده که در تاریخ طراحی معماری ایران پنهان مانده است در طراحی کلاسیک ساختمان در ایران از طراحی نمای کلاسیک رومی تا طراحی نمای مدرن امروزی کلیه آثار طراحی معماری از نظر دور مانده است و به همین جهت در بحث طراحی کلاسیک ساختمان در ایران با بی هویتی شدیدی روبرو هستیم مهم ترین اتفاق طراحی نمای ساختمان به سبک کلاسیک در حال حاضر نوگری هنر معماری در پر کردن این فاصله تاریخی و استفاده از طرح های کلاسیک ایرانی و اسلیمی پس از اسلام در طراحی معماری ساختمان هست به گونه ای که با تلفیق هنر معماری و علم روز طراحی نمای ساختمانی بدیع و تاثیر گذار با حفظ عناصر هویتی طراحی کلاسیک بسیار مهم می باشد.
بعد از آشنایی با سبک کلاسیک نمای ساختمان به استفاده و انتخاب درست متریال ها برای طرحمان میپردازیم. در طراحی نمای کلاسیک رومی همانطور که از اسمش نمایان است با متریالی سر و کار داریم که در زمان پیدایش این سبک طراحی معماری به عنوان تنها متریال کاربردی طراحی نمای ساختمان شناخته شده بود و آن سنگ نمای ساختمان می باشد یا افزایش و نیاز بازار به سبک کلاسیک تنوع در انتخاب متریال برای نمای کلاسیک بسیار زیاد شده است در طراحی نمای کلاسیک رومی استفاده از سنگ در نمای ساختمان امری مهم طراحی نمای ساختمان را بر دوش میکشد ساختار نمای کلاسیک از نظر معماری و طراحی، ساده و با جزئیات کم میپردازیم و از اینرو نسبت به نماهای اسلیمی و بومی سنتی ایران از پیچیدگی بسیار کمتری برخوردار می باشد لذا پیچیدگی و جزئیات زیاد نماهای کلاسیک ایرانی و عدم به روز شدن و تکامل یافتن این سبک از طراحی نمای کلاسیک در ایران بعد از پیدایش شهرسازی اختلاف بسیاری افتاد است .به هر روی با توجه به نیاز بازار برای طراحی کلاسیک عقب افتادگی ویا ناآگاهی طراحی کلاسیک بومی از رومی می دانیم که گروه متخصص معمارآقا توانسه با مدرنیسه کردن طراحی کلاسیک بومی ایرانی انقلاب بزرگی در طراحی نمای کلاسیک ایرانی خلق کنید و بطوری که مردم عزیزمان همان ابوهت و بزرگی و فاخر و ماندگار بودن طرح را در اثر بنا ببینند.شیوه های سبک کلاسیک عبارت اند از : دوریک ، یونیک و کرنتین هستند که برگرفته از اجزای بدن انسان می باشند.
معماری کلاسیک یونیک: ستون باریک و بلند با سر ستون پیچ خورده و حلزونی می باشند.طرح ستون این سبک برای بیننده از هر طرف یکی بوده. نسبت ارتفاع به قاعده ستون در این شیوه ۱ به ۱ و ۱۸ به ۱ یعنی نسبت به ستون دوریسی بلندتر می باشد و تعداد شیارهای روی بدنه ستون نیز ۲۶ عددمی باشد.
معماری کلاسیک دوریک: کاملا رسمی با ساختمان های بلندی که از سطح زمینبسیار بالا بودند. ستون ها از پایین به بالا باریک می شوند و یا بدنه ستون از پایین به بالا کوچک شده و در قسمت میانی محدب هستند و سر ستون ساده و بی تزئین نسبت ارتفاع به قاعده، ۶ به ۱ می باشند.عامل بسیار مهم که تفاوت دوریک ویونیک را معین می کند، تغییر شکل سر ستون هست. ستون سنگی در سبک یونیک به جای اینکه مستقیماً روی سکوی پله دار قرار گیرد بر روی پایه ستون دایره شکلی که از سنگ یک پارچه تراشیده شدن و دارای فرو رفتگی هایی نیز می باشند قرار گرفته است.
معماری کلاسیک کرنتین: برای نخستین بار از کرنتین برای ستون ها در داخل معابد بکاررفته است. سر ستون ها به شکل کاسه زنگ رو به بالا می باشند.
نمای کلاسیک اصولا با متریال سنگ طراحی میشود. سنگ هایی مانند تراورتن، گرانیت و مرمر محبوبترین آنها بشمار می آیند. همچنین از مصالح نوین GFRC بتن الیاف شیشه ای نیز استفاده می شود که برای ساخت نقاطی که پر تردد هستند. در اجرای نمای کلاسیک سیمان سفید نیز کاربرد فراوانی دارد زیرا فرم های زیادی میتوان بهدست اساتید بزرگی خلق کرد. به دلیل هزینه ی کمتر سیمان نسبت به سنگ، در قشر متوسط طرفداران زیادی دارد. البته سیمان برای نمای ساختمان های ویلایی مناسب تر است ولی باید در نظر گرفت برای اینکه طول عمر نما استفاده شود از متزیال های مناسب و استاندارد بعد از اجرا برای یونیک کردن کار استفاده نمود.
طراحی نما مدرن
در قسمتهایی از طراحی نما مدرن ساختمان، مورد استفاده طیف گسترده ای از کانسپت های طراحی معماری را در در خود گنجانده است که در ادامه به مواردی از آن اشاره خواهیم کرد.اختلاف در نمای مدرن ساختمان با نمای کلاسیک مشمول موارد بسیاری است در طراحی نمای مدرن ساختمان معمولا بیشتر از یک نوع متریال مورد استفاده قرار میگیرد این نوع از طراحی نمای ساختمان از اصول معماری مدرن پیروی می کند که شامل حذف تزیین های ساختمان و جزئیات بسیار زیادی که در نمای کلاسیک داریم سادگی المان های به کار رفته در نمای ساختمان می باشد طراحی نمای مدرن از اصول طراحی با زوایای قائم پیروی میکند کاربرد بیشتر از یک نوع متریال ساختمانی در طراحی نمای مدرن به معنی استفاده در طراحی نمای ساختمان شهری کلا مجاز به انتخاب بیش از سه متریال برای نمای ساختمانمان نیستیم پس باید دقت داشته باشیم در زمان طراحی که به این نکات توجه کنیم لذا یکی از مشکلات عدم تایید نمای مدرن ساختمان توسط شهرداری ها عدم توجه به ضوابط و قواعد طراحی نمای مدرن ساختمان است نماهای مدرن هر چه به سمت یک دستی و یکپارچگی در هارمونی نما حرکت کنند چشم نواز تر می شوند پیچیدگی های نمای مدرن بیشتر در طراحی نمای آن توسط طراحان ما می باشدد تا آنچه که طراح نما قصد دارد به صورت واضح به نمایش درآید عموما از نماهای مدرنی لذت میبریم که در ذهن ما سوالاتزیادی خلق کرده است مثلا این نمای مدرن با این فرم های قائم و لذت بخش چگونه اجرا شده و فضاهای داخلی چگونه تفکیک شده اند؟! قسمت های بیرون زده از نمای مدرن چگونه مهار شده و قدرت سازه ایآنچگونه کنترل شده است یا سوالاتی از این دست که نقاط تکیه گاه و اتصال و قسمت های اصلی و فرعی در سازه نما برای ما واضح نباشند،طراحی نمای مدرن ساختمان بر اساس نوع طراحی و همچنین متریال مورد استفاده به انواع مختلفی تقسیم بندی می شود انواع طراحی نمای مدرن ، طراحی نمای پست مدرن ، طراحی نمای مدرن هندسی ، طراحی نمای مدرن مدولار و ... هر یک با استفاده از المان های مورد نظر معمار پروژه قابل اجرا می باشند. یکی از تفاوت های طراحی نمای مدرن با طراحی نمای کلاسیک ، استفاده از نور محیطی متریال های ترکیبی است که کاربرد فراوانی علاوه در نما در طراحی داخلی ساختمان دارد. امروزه یکی از سبک های مورد اقبال در طراحی نمای مدرن طراحی فضاهای چند کاربردی در ساختمان های مدرن می باشد به گونه ای که کاربرد یک فضا در زمان های مختلف توسط کاربر قابل تغییر می باشد در خصوص ضوابط شهری در طراحی نمای مدرن شرکت فراکارنو با سابقه اجرای نماهای مدرن شهری و آگاهی کامل نسبت به آخرین تغییرات قانونی ضوابط شهری کمک شایانی در اجرای پروژه های معماری مدرن خواهد بود در ادامه به روش های اجرا طراحی نمای مدرن متناسب با متریال مورد استفاده می پردازیم
طراحی نمای مدرن ساختمان با استفاده از آجر
از گذشته تاکنون آجر پر استفاده ترین متریال معماری و اجرای ساختمان در ایران بوده است با توجه به قدمت استفاده از متریال آجر در ساختمان های ایران اکنون کاربرد آجر در طراحی نمای مدرن کمی غریب به نظر می رسد باید توجه داشت در طراحی نمای مدرن و پست مدرن یکی از متداول ترین گونه ها تلفیق هنر معماری سنتی و مدرن است آجر از دیرباز در طرح ها و نماهای ایرانی و اسلیمی نقش عمده ای داشته است باید حتما توجه داشت که استفاده از آجر در طراحی نمای مدرن ساختمان حتما باید به صورت طراحی خلاقانه و ایجاد طرح های نو و یکتا باشد استفاده از آجر در طراحی نمای مدرن ساختمان همواره با دو چالش بزرگ همراه بوده یکی کیفیت و عمر آجر و دیگری شکل و رنگ آجر، برای رفع این دغدغه استفاده از انواع آجر های نسوزِ نما که از عمر بالا و همچنین طرح ها و رنگ بندی های متنوع هستند توصیه می شود.
طراحی نمای مدرن ساختمان با استفاده از سنگ
بهره بردن از متریال سنگ نمای ساختمان در طراحی نمای مدرن متداول است بر خلاف طراحی نمای کلاسیک ساختمان استفاده از سنگ در طراحی مدرن ساختمان اغلب به صورت ترکیبی با سایر متریال معماری به کار میرود سنگ نمای ساختمان شامل طیف گسترده ای از متریال سنگ جهت اجرای نمای ساختمان است تنوع و گوناگونی انواع سنگ نمای ساختمان در صورت عدم شناخت نسبت به طراحی نمای ساختمان موجب سردرگمی خواهد شد باید توجه داشت بسته به ترکیب متریال سنگ نمای ساختمان در طراحی نمای مدرن با سایر متریال ها مانند چوب و آجر استفاده از نوع سنگ متفاوت خواهد بود عمده سنگ های مورد استفاده در طراحی نمای مدرن ساختمان شامل سنگ های زیر هستند:
سنگ تراورتن ، سنگ مرمریت ، سنگ گرانیت ، سنگ لایم استون ، سنگ های آنتیک (مصنوعی) ،سنگ مرمر..
از میان سنگ هایی که مورد معرفی قرار گرفتند سنگ تراورتن بیشترین کاربرد را در بحث طراحی نمای مدرن ساختمان دارد و پس از تراورتن سنگ های مرمریت و گرانیت نیز استفاده بالایی در طراحی نمای ساختمان دارند.
طراحی نمای مدرن ساختمان با استفاده از چوب
از دیرباز متریال چوب طبیعی جهت اجرای نمای ساختمان به خصوص در طراحی نمای مدرن ساختمان به عنوان یک متریال لوکس و با ارزش مد نظر بوده است به دو دلیلِ هزینه بالای چوب و همچنین تلفیق چوب با سایر متریال نمای ساختمان استفاده از متریال چوب در کنار دیگر متریال های ساختمان متداول است در حال حاضر با استفاده از فرآوری چوب و تبخیر آب چوب و همچنین ترکین چوب طبیعی با چسب و یا پلاستیک و.. انواع چوب مصنوعی و نیمه مصنوعی مانند چوب پلاست و ترموود تولید می شود که در مقایسه با چوب طبیعی از عمر بالاتری برخوردار هستند از جمله شرکت فراکارنو متریال ترموود خود را 100 سال ضمانت می نماید در نتیجه جهت استفاده از چوب در طراحی نمای مدرن ساختمان با استفاده از انواع چوب های فراوری شده یا طبیعی تنوع بالای از طرح های مختلف جهت اجرای نمای ساختمان پیش روی طراح نمای ساختمان میباشد.
طراحی نمای مدرن ساختمان با استفاده از کامپوزیت الومینیوم
استفاده از متریال کامپوزیت آلومینیوم در بیشتر موارد جهت طراحی نمای مدرن ساختمان های اداری و یا صنعتی صورت می گیرد گرچه در مواردی هم برای طراحی نمای مدرن ساختمان های مسکونی به صورت یکپارچه و ترکیبی نیز به کار می رود کامپوزیت آلومینیوم سرعت اجرای بسیار بالایی دارد و به جهت سرعت اجرا مناسب ساختمان های بلند مرتبه است چرا که متریال کامپوزیت آلومینیوم بسیار سبک است و به راحتی قابل انتقال به طبقات بالا می باشد متریال کامپوزیت آلومینیوم یک متریال 100 درصد مدرن است و دارای تنوع رنگی است و به سادگی قابلیت اجرای طرح ها و نماهای مدرن با خطوط شکسته یا منحنی (کِرو) را داراست
طراحی نما ترکیبی(مدرن)
در طراحی نما ترکیبی با توجه بهرشد مشکن در این چند سال توقع خریداران از کارفررمایان بسیار زیاد شده است بنابراین در سبک های مختلف می توان بهترین ایده ها را استفاده کرد نمای ترکیبی یکی از پر طرفدارترین سبک های طراحی نما می باشد که با تلفیق کردن چند متریال همگون میتوان یک اثر متفاوت راخلق کردنمای ترکیبی از دو یا چند متریال مختلف همگون بکار گرفته میشود که اثری متفاوت را خلق میکند. یکی از حسن های نمای ترکیبی این است که مخاطب زیلدی دارد و هزینه تمام شده پایین تری بهمراه دارد . برخی از متریال ها قابلیت اجرای هر طرحی را ندارند، پس میتوان آن را با متریال های دیگری جایگزین کرد و نمای زیباتری طراحی نمود.درطراحی ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری ممکن است ترجیح به استفاده از متریال های خاصی باشد. نمای ساختمان به عنوان اولین مواجهه با بنا اهمیت بسیار زیادی برای سازندگان و مجریان ساختمان ها دارا می باشند. پدر اجرا و بازسازی ساختمان می توان بنا بر سلیقه کارفرما و قابلیت های فنی و محیطی از نمونه نماهای زیر استفاده نمود. نماهای تلفیقی عمدتا در دسته نماهای مدرن ساختمان می باشند.همچنین طبق ضوابط طراحی نما، توصیه شده است که از مصالح آجر، سنگ، سیمان و یا ترکیبی از آن ها در نمای ساختمان بکار گرفته شود. سنگ و آجر و چوب از متداول ترین متریال ها در طراحی نما می باشند و به دلیل در دسترسی آسان و قیمت متنوع در نمای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند. نمای ترکیبی سنگ و آجر به دلیل ترکیب رنگ های آجری با رنگ های یکدست و روشن سنگ یکی از محبوب ترین و پرطرفدارترین نماها در ایران میباشند.نمای ساختمان یکی از مهم ترین و بصری ترین اجزای ساختمان بشمار می آید به همین دلیل طراحی آن و مصالح مورد استفاده در اجرایی کردن آن، بسیار حائز اهمیت میباشد. استفاده از مصالح ترکیبی متضاد مانند نمای ترکیبی سنگ و چوب در نما سازی می تواند جذابیت خاص و منحصربفردی به نمای ساختمان ببخشد. یکی از این نما های چشم گیر و زیبا استفاده ترکیبی از سنگ و چوب در طراحی نما می باشد.استفاده از نمای سنگی می تواند مقاومت نمای ساختمان بسیار زیاد کند. همچنین می تواند موجب بالا بردن کیفیت عایق صوتی و حرارتی نمای ساختمان نیز باشد. اما استفاده از چوب در نمای ساختمان با داشتن ظرافت بالا می تواند زیبایی نما را بسیار زیاد کند. اما قطعا مقاومت سنگ در برابر عوامل طبیعی و محیطی بسیار بیشتر از چوب میباشد.به همین دلیل نمای ترکیبی سنگ و چوب در نمای ساختمان می تواند ترکیبی از مقاومت و ظرافت در کنار یکدیگر باشد. برای استفاده از نمای ترکیبی سنگ و چوب در نمای ساختمان می توانید از سنگ برای پوشش کلی نما استفاده نمود و از چوب برای اطراف پنجره ها و ورودی ساختمان استفاده کرد. این ترکیب موجب جذابیت بالا در نمای ساختمان ها نیز می شود. گرمای چوب در کنار شکیل بودن سنگ می تواند نکاه هر بیننده ای را به سمت نمای ساختمان جذب کند.
علت استفاده از ترکیب سنگ و چوب در نمای ساختمان های شهری
امروزه به دلیل بافت های شهری و محدودیت های طراحی نمای آپارتمان ها، معمولا نما ها را ساده و تکراری طراحی میشوند.. و هیچ جلوه بصری زیبای در آن مشاهده نمی شود. اما استفاده از ترکیب سنگ و چوب و آجر در نمای ساختمان می تواند در کنار سادگی نما را جذاب و شکیل جلوه دهد.پنجره های ساختمان ها معمولا باید از مقاومت بالایی داشته باشند. از طرفی برای جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی درون ساختمان ها بهتر است آنها را با محافظ و سایه بان طراحی و اجرا کنند. در این بخش وظیفه طراح این است که شست وشوی نما را در آینده نیز در نظر بگیرد استفاده از چوب می تواند قاب و سایه بان زیبایی برای محافظت از پنجره ها خلق کند. و همچنین جلوه بصری شهر را زیبا تر کند. به همین دلیل است که، امروزه استفاده از نمای سنگ و چوب در کنار هم در ساختمان ها یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین سبک های طراحینما بشمار میرود.
مراحل طراحی نما های ترکیبی از سنگ و چوب
در قدم اول باید سبک مورد استفاده در نما سازی انتخاب را انتخاب کنیم. نمای کلاسیک، مدرن و ، ترکیبی یا ایرانی . استفاده از سنگ و چوب به صورت ترکیبی در نمای ساختمان، می تواند در هر چهار سبک بالا را مورد طراحی و اجرا انجام دهیم.
سپس باید ورودی ساختمان را در نمای ساختمان طراحی کنیم. می توانید ورودی را با استفاده از ترکیب سنگ و چوب طراحی کنیم. ویا از سنگ برای بدنه اصلی ورودی و از چوب برای طراحی سر در ورودی و یا تزئینات ستون ها مورد استفاده قرار دهیم.می توانید با نور پردازی در نمای ساختمان با نمای ترکیبی سنگ و چوب، زیبایی نما را چندین برابر افزاریش دهید.چوب به دلیل اینکه مصالحی طبیعی میباشد. در کنار گیاهان از جلوه بسیار بالایی برخوردار هست. درنما های ترکیبی سنگ و چوب، استفاده از گیاهان در سایه بان های پنجره ها و یا ورودی ساختمان ها می تواند زیبایی خیره کننده ای را ایجاد کند. همچنین در طراحی تراس ها می توانید از گیاهان به منظور زیبا تر ساختن نمای تراس ها در نمای کلی ساختمان ها استفاده کنید.در نما های شهری باید مطابق ضوابط و دستورالعمل ها طراحی نمود. به همین دلیل باید نما ها با ساختمان های مجاور کاملا همخوانی داشته باشد. و امروزه معمولا تمامی نما های ساختمان های شهری از مصالح سنگی استفاده میشوند. از ترکیب سنگ و چوب در کنار هم می توانید در کنار پیروی از قانون طراحی نمای شهری، نمای ساختمان را جذاب تر طراحی کنید. استفاده از چوب ها در طراحی اطراف پنجره ها و تزئینات تراس ها و ورودی ساختمان ها، می تواند حس گرمی را به نمای ساختمان شما القا کند.طراحی نمای مدرن: اصول طراحی سبک مدرن از قوانین معماری مدرن شکل میگیرد، در سبک مدرن، عناصر تزئینی تا حد ممکن استفاده نخواهند شد اما به رغم اینکه معماری مدرن بر پایه ی سادگی بنا استوار می باشد، در معماری ایران طرح های غیرعادی و نامتداول و استفاده از مصالح متعددی را در طراحی نما مشاهده می کنیم، اما با این وجود هنوز هم این سبک پرکاربردترین سبک نما می باشد.
خصوصیات سبک مدرن
در سبک مدرن می توان محل قرارگیری فضاهای داخلی مانند راه پله و ورودی ساختمان را برجسته کرد.برای اجرای طراحی نما در این سبک در ایران از چوب، ترموود، بتن، آجر، ورقه های سنگی و فلزی و … بسیار کاربرد دارند و همچنین در طراحی نمای مدرن شکل ساختمان ها به فرم خاصی محدودنمی شوند و هر ساختمان دارای نمایی خاص و ویژگی های خود می باشد.طراحان نمای ساختمان، دیدگاه های متفاوتی در انتخاب رنگ دارند، برخی سادگی را می پسندند و برای جلوگیری از یکنواختی نما، عناصر دیگر را برجسته میکنند، برخی طراحان از تفاوت رنگ و برخی دیگر از تنالیته های ملایم طراحی می شوند.
طراحی نما ایرانی
خیلی از روزهایی که دوست داریم حس خوب داشته باشیم کافیه خودمونو توی محیط ایرونی قرار بدیم تا آرامش کامل بگیریم میشه یا کافه ایرونی باشه یارستوران،سفره خانه،یا طراحی ویلا ایرانی یا یه چرخ زدن تو خیابان های شهرمون که نماهای ایرانی ببینیم.نما و پوسته هر شهر بیانگر هویت،اصالت،فرهنگ تاریخ و میراث آن شهر میباشد. بنابراین دقت در طراحی،اجرا و هماهنگی نماهای شهری میتواند باعث ارتقاء کیفیت بصری و شناسنامه دا کردن شهرمان شود. امروزه التقاط سبکهای معماری در نمای ساختمانها، نوعی بی هویتی در مولفه های فرهنگی و اجتماعی معماری و گونهای عدم یکپارچگی و پیوستگی در مفاهیم مرتبط با معماری در حوزه نماهای شهری فاجعه ای به پا کرده است. در سالهای اخیر برای احیاء هویت معماری ایرانی اسلامی و طراحی نما ایرانی اقداماتی چون الگوسازی، در بافتهای فرسوده، تدوین ضوابط طراحی نماو برگزاری کمیته نما توسط شهرداری مناطق شده است که نتیجه آنان قبول سهم مشترک حوزه عمومی و خصوصی بر نمای شهریست ؛ اما با تمام این صحبت ها متاسفانه نتوانسته ایم به درستی سبک معماری ایرانی را در نمای ساختمان پیاده سازی کنبم که مورد پسند مردم عزیزمان شود تا بازار به سوس نمای ایرانی بازگردد.اولین برداشت افراد از یک بنا، با نگاهی به نمای بیرونی آن به شکل میگیرد. نمای یک ساختمان بیانگر کیفیت، هنر و سلیقه،تفکر یک معمارمیباشد چه بهتر که این تفکر برگرفته از اصالت و فرهنگ و تمدن کشورعزیزمان ایران باشد. چشمانداز خارجی ساختمان که در معرض دید همگان قرار دارد، اصطلاحا نمای ساختمان نامیده میشود.حجم، نورپردازی، پویایی در طراحی نما خارجی، سطوح باز و بسته، هماهنگی و سادگی نما، فرم و تقسیم کنندههای عمودی و افقی از دیگر موارد تخصصی طراحی نما بشمار میروند. هر کلانشهر، مجموعهای از فضاهای تفریحی، پارکها، مراکز تجاری و از همه مهمتر ساختمانها هستند به همین جهت یکی از مزیتهای طراحی نمای ساختمان، زیباسازی فضاهای شهری میباشند. در تمام ادوار تاریخ طراحی نما ساختمان، اهمیت ویژهای داشته و امروزه با پیشرفت معماری و تغییر مصالح ساختمانی و به وجود آمدن سبکهای مختلف، نمای ساختمانها نیز لسیار متفاوت شده اند.قابل ذکر هست هنوز وقتی به بناهای چند صده اخیر چه زمان پهلوی و یا قاجار به بناها مینگریم زمان تاریخی و سبک زندگی آن دوره را تداعی میکند پس گروه معمارآقا هلاوه بر طراحی یک نمای ساختمان قصد دارد برای ماندگاری آن بنا قدم بردارد گروه معمارآقا توانسته با بیش از یک دهه فعالیت در این زمینه و همکاری با متخصص ترین افراد این سبک طرح های بسیار ماندگار ایرانی که همسو با فرهنگ و اصالت تمدن کشورمان میباشد.
بازاری شدن نماها
عناصر زینتی (خوشنویسی) و مواد سنتی متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه ای (آجر و کاشی) پس از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹جان تازه ای به خود گرفتند. ارزش ها و آرمان های فرهنگی ، ملی و مذهبی ایران در معماری کشور انعکاس پیدا کرد. در همین زمان ، تاثیرات پست مدرنیستی و ساختارشکنانه غربی نیز بشکل های مختلف خود را در درون همین طرح ها گنجاند ، که منجر به ترکیبی از اشکال ، عناصر و نقوش ایرانی غربی و سنتی شد. در کنار این ، مسیری کاملاً ایرانی ظهور کرد ، مسیری که الهام بخش فرهنگ فارسی با آن از غرب شد. تعدادی از پروژه ها در سالهای اخیر نشانگر برخورد آگاهانه از سنت محلی در کنار تاثیرات غربی می باشد. به ویژه ، نماها امکان طراحی نامحدود را ارائه می دهند ، زیرا اجازه می دهند منظره ای از بیرون از فضای داخلی محافظت شوند.در طول تحولات و موج های اصلاحات سیاسی در طی چند دهه ، معماران ایران همیشه از محیط ساخته شده برای شکل دادن و بازتاب هویت ایرانی در شهرهای مهم خود استفاده کردند. در حالی که برخی از معماران برای ادغام عناصر سنتی با طرح های مدرن تلاش بسیار زیادی میکند ، برخی دیگر سعی دارند آثار کاملاً اصلی و اصیل ایرانی را مستقل از تأثیرات قبلی خلق کنند. این نوع شناسی های مختلف ، همراه با فضای سیاسی پویا در منطقه باعث شده است بیشتر در دیدرس جهان قراربگیریم پس وظیفهما طراحان نسبت به قبل بسیار بیشتر شده است . علاوه بر این ، معماری جدید ایران با پیشرفت های فناوری و آگاهی روز افزون از چنین پیشرفت هایی را به موازات انجام داده است. به دلیل قرار گرفتن ایران بین خشکی نیمه گرمسیری مناطق بیابانی عرب و رطوبت نیمه گرمسیری منطقه مدیترانه شرقی ، ایران دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد. تلاش برای طراحی معماری با صدای بیشتر از نظر محیطی با آگاهی از تابستان های طولانی ایران و زمستانهای سرد باعث ایجاد طراحی های جدید شده است تا ویژگی ها و سیستمهای جدیدی را در معماری معاصر توسعه دهند. یک نمونه از چنین ویژگی هایی ، گنجاندن سازه های صفحه نمایش مانند در نمای بسیاری از ساختمان ها می باشد. نمایش های مختلف صفحه در نمای ساختمان ، یک معماری پویا با کنترل دقیق نور شکل میگیرد.
نمای ایرانی با مصالح بومی
در حال حاضر نماهایی که در سطح شهری مشاهده میکنیم همه یکنواخت بوده و اکثریت بدون الهام گرفتن از سبک معماری ایرانی میباشد. استفاده از مصالح مرسومی مانند آجر، سنگ ،چوب،بتن در نمای ساختمان ایرانی عامل اصلی این امر می باشد. حتی دربناهای مهم دولتی هم با نمای زیبا و منحصر بفردی روبرو نمی شویم. به عنوان مثال استفاده از آجر در نمای ساختمان بدلیل نداشتن ضوابط عایق بودن بطور کامل صدا و حرارت را از خود عبور می دهد و جزء مصالح سنتی با هدر دهی بالای انرژی هست. از این جهت که خاک رس از مواد عمده تشکیل دهنده آن هست دوام و عمر طولانی ندارد و با گذشت زمان و بر اثر شرایط جوی از استحکام آن کم می شود و رو به فرسایش هست. تنوع طرح نمای آجری منحصر به چند طرح ساده و ثابت می باشد و تنوع در رنگ نمای آجری هم بسیار محدود می شود. شوره زدگی سطح از بزرگترین معایب آجر می باشد که می توا ن با استفاده از فرایندی این اتفاق را کم کرد. نمای آجری بشدت آب و رطوبت را جذب میکند و در مناطق مرطوب اصلا پیشنهاد نمی کنیم. اما برای نمای ساختمان یکی از بهترین گزینه ها که هم اکنون در حال رواج یافتنمی باشد استفاده از پنل های ساندویچی می باشد که از دو ورق گالوانیزه تشکیل می شوند و عایق هایی مانند فوم پلی اورتان یا دیگر عایق ها بین آنها قراردارند. مدل های ساده این پنل ها دارای نمای فلزی می باشند که در رنگ های متنوع تولید شده اند اما نمونه های دکوراتیو آنها در طرح هایی مانند چوب، آجر و سنگ موجود هستند. با توجه به اینکه این نماها در برابر نور آفتاب، باران و سایر عوامل طبیعی ثبات دارند برای تمامی شرایط آب و هوایی متفاوت در کشور نیز مناسب می باشند. این عامل یکی از مهم ترین دلایل محبوب شدن اینگونه مصالح در نمای ساختمان های ایرانی می باشد. البته ساختمان هایی با نمای کامپوزیت، سرامیک، سنگ تراورتن و شیشه نیز در مقیاس کمتری در نما بسیار استفاده می شوند.
آجر از زمان پیدایش تا حال
آجر يكى از قديمى ترين و مقاوم ترین مصالح ساختمانى در ايران به بحساب می آیند. با توجه به تاريخ پيدايش و استفاده از آن پى خواهیم برد كه بيش از هزاران سال هست بشر با ساخت آجر آشنا شویم. ايرانيان از دوره هاى خيلى پيشين استفاده از آجر را مرسوم كرده بودند كه گوياى اين موضوع بناهاى تاريخى اصيل ايرانى می باشند. علاوه بر ايران كشورهاى غربى چون انگلستان هر ساله متجاوز از 6000 ميليون قالب آجر توليد مى شود.در كشورمان ايران، در دوران ساسانيان مصرف آجر دچار پيشرفت زیادی شد و در آن دوره بناهاى ساسانيان با آجرهايى به ابعاد 40*40*77 سانتى متر تولید شدند.
آجر در ایران: دالان مسجد جمعه اصفهان با آجرهای دوره ى ساسانیان فرش شده. همچنین مى توان به طاق كسرى، برج گنبد كاووس، پل هاى زیاد و كاروانسراهای تمامى نقاط كشور ايران پرداخت. تاريخچه توليد آجر و كاربرد آن به پس از جنگ جهانى دوم بر بازمیگردیم. در آن دوره كارخانه های گوناگون آجرپزی وجود داشت که آجرهایی از قبیل: سفال، سقفى، فشارى و بهمنى را توليد مى كردند.
آجر و چیدمان آندر نما
یکی از مواردی که امروز معماران به آن توجه ویژه ای کرده اند نمای ساختمان می باشد. هرچه نمای ساختمان زیباتر شود مخاطب زیادی جذب خود میشود و همچنین در قیمت بنا نیز تاثیرگذارند، آجر یکی از متریال هایی است که به راحتی میتواند با کمک خلاقیت “طراح“ این امکان را برای کارفرما فراهم بیاورد. تنوع زیاد و ارزان بودن از ویژگی های اصلی آجر نسبت به بقیه مصالح ها می باشد. در طراحی نما آجری اگر دنبال این می باشید که با هزینه کم به یک نما خاص برسید آجر یکی از گزینه هایی می باشد که به هدفتان برسید. با متریال آجر به راحتی می توانید نمای زیبا و با طرح های اصیل ایرانی انجام دهیدولی همین آجر هم می تواند در اجرا یکی از پر هزینه ترین نماها شود که اگر از طراحی خاص در آن شکل گیرد و به سادگی انجام شود.
سنگ و نمای ایرانی
سنگ های مورد استفاده در نما شامل گرانیتها، مرمریتها، تراورتنها و مرمره است که در این میان، تنوع رنگ و کیفیت سنگهای تولید ایران با ۴٫۷ میلیون تن ذخیره در جایگاه اول جهان را بخود اختصاص داده است. ایران براساس رتبهبندی جهانی از نظر ذخایر سنگهای تزئینی در رتبه چهارم قرار دارد و به دلیل اهمیت بخش معدن در رشد اقتصادی کشور، توجه بیشتر به این بخش و رفع موانع پیش روی آن را ضروری می سازد.سنگ تراشی در ایران قرن ها قبل از میلاد حضرت مسیح، با تهیه لوازم برای شکار حیوانات و وسایل اولیه زندگی شروع شده و به تدریج به اوج رونق و شکوفایی رسید.بازیافته های باستانی از جمله اشیایی که از حفاری های تپه یحیی واقع در کرمان یافت شد، موید آن است که پیشینه این صنعت به ۴۵۰۰ سال پیش از میلاد هم رسیده و کشف این ظروف نشانگر این می باشد که در آن زمان تراش اشیاء مختلف مصرفی و تزیینی از سنگ سبز در کرمان رواج داشته که البته هنوز هم این نوع سنگ استخراج می شود. به طور کلی باید گفت سنگ تراشی در ایران قدیم بیشتر به تهیه وسایل کشاورزی و آلات و ابزار شکار و کندن پوست حیوانات اختصاص داشته و لوازم سنگی بدست آمده از غار مسکونی یا غار هوتو در نزدیکی بهشهر که متعلق به ۱۱۰۰۰ تا ۸۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح هست . سنگ در ساختن بناهای تاریخی و آثار باستانی هم نقش بسیار مهم و فراوانی دارد. از جمله مهمترین ابنیه تاریخی می توان کاخ های دوران هخامنشی، حجاری های دوره ساسانی اشاره کرد. تخت جمشید نمونه بارزی از صنعت سنگ بری دوره هخامنشی می باشد. صنعت استخراج سنگ ساختمانی از حدود سال ۱۳۳۱ در ایران آغاز شده است. ولی در عمل تا قبل از سال ۱۳۶۶ هیچ گونه اقدامی برای بهبود روش استخراج صورت نگرفت تا اینکه در سال ۱۳۶۶ اولین دستگاه سیم برش الماسه توسط یکی از شرکت های وابسته به وزارت معادن و فلزات ساخته و شروع به فعالیت کرد.
چوب در نمای ایرانی
چوب، یکی از بهترین و سودمندترین مواد خام در طبیعت می باشد. چوب به عنوان یکی از قدیمیترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت شناخته شده است. در پنج دهه گذشته صنعت چوب بری، عمل آوری چوب و سیستمهای ساختمانی چوبی در کشورهای صنعتی جهان مانند کانادا، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، ژاپن و کشورهای اروپای شمالی از جمله کشورهای اسکاندیناوی پیشرفت فراوانی کرده است به گونهای که امروزه بیشتر بناهای مسکونی با ارتفاع شش طبقه به پایین این کشورها از چوب ساخته شده اند. با توجه به رشد جمعیت و سکونت شهری امروزه بناها بخشی از محیط زیست ما تعلق دارند بناها باید کمترین ناسازگاری و مغایرت را با محیط طبیعی داشته باشد.واضح است که در ایران نیز از گذشته ها کاربرد چوب در احداث بناها کاربرد زیادی داشته است. اما از دوره های باستانی ایران آثار چوبی بسیار کمی موجود هست. یکی از مهم ترین اسناد به دست آمده در این زمینه لوح کشف شده در شوش دانیال می باشد. در این لوح نردبان چوبی، ساختمانهای چوبی استوانه ای و حتی خرپای چوبی نیز وجود دارند. در دوران هخامنشی به علت توجهی که به امر درختکاری و ساختن باغ های باشکوه بوده جنگل های وسیعی به وجود آمد و پهنه وسیعی از کشور ایران سرسبزی فراوانب بخودگرفت.در تخت جمشید از سقف تیر پوش چوبی درست شده است.در دوره اشکانی و ساسانی نحوه کاربرد چوب در ساختمان سازی متفاوت شد. با توجه به رواج پوشش های طاقی در این دوران سقف بناها به وسیله طاق ها پوشانده و دیگر احتیاجی به چوب نیز نیست. در این دوران از چوب برای قالب بندی های مقاوم جهت قوس سازی ها، مهار کردن قوس ها و جلوگیری از رانش آنها، همچنین ساخت در و پنجره استفاده نمود. از بناهای شاخص این دوران که به صورت طاقی ساخته شد می توان به ایوان خسرو (ایوان مدائن)، و کاخ فیروزآباد اشاره کرد. در دوره های بعد دوباره از چوب به عنوان سازه در ساختمان بکار گرفتند. در مساجد از چوب به عنوان ستون و از تیرهای بلند برای داربست سازی استفاده کرد. لازم به ذکر است در مراغه، میاندوآب، مهاباد و بناب مساجد بسیار زیبایی از دوران گذشته بجا مانده که دارای ستون هایی از چوب آراسته شدند. مسجد بسطام و طرزجان نیز دارای معماری چوبی می باشند. اکثرا مصالح سنگین قدیمی دارای سختی و مقاومت بالا وانعطاف پذیری پایین هستند.
بتن در نمای ایرانی
تاریخچه سازه بتنی رومیان باستان ، هنگامی که در حال استخراج سنگ آهک برای درست کردن ملات بودند ناگهان به طور اتفاقی متوجه معدن غنی از سیلیکا و آلومینا در دامنه کوه های وزوویوس شدند . پس از استخراج آن و مخلوط کردن آن با آهک و سوزاندن آن ماده جدیدی کشف شد که به آن سیمان میگویند. خاصیت عجیبی که آنها را شگفت زده کرد این بود که پس از مخلوط سیمان با آب و شن و ماسه ، ملاتی به وجود آمد که می توانست در زیر آب هم به همان اندازه که در تماس با هوای آزاد هست سخت و مقاوم شود. در آن زمان ، نه تنها بتن جایگزین تمام مصالح ساختمانی قدیمی و سنتی شد، بلکه تاریخ روم باستان دچار یک انقلاب در نمای ساختمان شد. در عصر ما نیز این ترتیب (که آن را بتن می نامیم) یکی از ضروری ترین المان های مورد استفاده برای ساخت و ساز می باشد که میتوان گفت رومیان ابداع کننده سازه های بتنی می باشند. با سقوط امپراطوری روم ، اطلاعات و فناوری استفاده از سازه های بتنی فراموش شد و تا قرن ۱۸ فرمول این ترکیب به شدت پر کاربرد از بین رفت. البته از قدیم الایام نیز بتن در ایران کاربرد های زیادی داشت و امروزه این متریال در طراحی ساختمان های مدرن در ایران کاربرد زیادی دارد. این مصالح در نمای داخلی و خارجی ساختمان کاربرد دارند.
ضوابط طراحی نما
دستورالعمل طراحی وساماندهی نماهای شهری
تعریف نما
نمای ساختمان که جداره خارجی بنا را تشکیل می دهد و در معرض دید قرار داردشامل حجم و ارم آن در مرحله اول و سپس اجزاء آن یعنی سطوح بازتبسته و تقسیم کننده های عمودی و افقی می باشد.ضروری است طرح نما حتی المقدور بیان ر عملکرد ساختمان باشد به نحوی که نوع استفاده از آن را به بیننده القا کند بطور مثال نمای یک ساختمان مسکونی در یک محله مسکونی بایستی با عملکرد ساختمان سنخیت کامل داشته باشد.
عناصر تشکیل دهنده نما
مهمترین اجزا و عناصر تشکیل دهنده شکل و فرم نما که از دید ناظر قابل رویت می باشد
ورودی نما :ورودی ساختمان مدخل ارتباطی فضای عمومی به فضای خصوصی ساختمان و از مهمتری عناصر و نشانه های ساختمان می باشد.
بازشوهای نما : سطحی از نما و یا دیوارهای ساختمان که به منظور عبور یا تأمین نور و تهویهت با مصالحی که قابلیت عبور نور و هوا داشته و یا امکان باز و بسته شدن را دارد پوشیده می شود.
نمای ساختمان ها چون نمود خارجی هر بنا می باشد و به سبب این کنه سازنده ی بدنه شهری بوده و در واقع بستر کالبدی شکل دهنده به تصویر ذ هنی شهروندان از محیطی است که د رآن قرار گر فته ا ند اهمیت می یابد .به سبب همین اهمیت است که در بسیاری از شهرهای مطرح(پیشرو)جهان ضوابط و مقررات ویژه ای در ارتباط با سیما و کالبند شهر وجود دارد و گروهی از متخصصین با محوریت در موضنوعاتی چون شهرسازی زیبا شناسی محیط و معماری به کنترل طرح های معماری و شهرسازی از نقطه نظر هماهنگی نمای بیرونی ساختمان ها و بستر قرارگیری آن ها می پردازند.در سالهای اخیر با معطوف شدن توجه مردم به نقش نما در معرفی بنا و ارزش افزوده ای که از این طریق به ساختمان تعلق می گیرد شاهد تلاش های جسته و گریخته مردم برای طراحی نما بوده ایم و همزمان با تصویب طرح تفصیلی شهر تهران و تغییر در ضوابط ارتفاعیت ارائه ضوابط جدید در خصوص نحوه تاثیرگذاری عرض گذر و مساحت املاک در تراکم،نحوه اعطای تراکم تشویقی ،به املاک ناپایدار و فرسوده و.... طراحان و کارارفرمایان را با شرایط جدیدی مواجه کرده است. بر همین اساس بسیاری از طرح های شهری تهیه شده در کشور ما بعد طراحی نما را مد نظر قرار داده و شهرداری تهران نیز پروژه هایی را در ای خصوص تعریف نموده و ضوابطی را به تصویب رسانیده است. موضوع ساماندهی نماهای شهری با لحاظ ضوابط طرح تفضیلی شهر تهران توسط معاون شهرسازی و معماری مورد توجه ویژه قرار گراته است.
معاونت با ایجاد توازن و همخوانی میان حقوق اطری وضوابط و قوانی تدوی شده در حوزه های شهری سعی در تدوین راهبردها و راهکارهایی جهک ساماندهی نماهای عام شهری خواهد داشت . بدین امید که هم عوامل خلاقه در حوزه زیبایی شناختی و هم حقوق شهروندی و دغدغه های مدیریت شهری را مورد نظر قرار دهد و با تبدیل این راهبردها به ضوابط شفاف در حوزه ضوابط عام نمای شهری سبب ایجاد تعاملی دو سویه میان مدیریت شهری و شهروندان در امر ساماندهی نماهای شهری گردد. در بحث نمای ساختمان های کنونی چیزی که بیش تری تأثیر را دارد سلیقه های شخصی اسکتای سلیقه ها در سطح گسترده هم می تواند نقطه ی قوت باشد هم نقطه ی ضعف. البته در حیطه ی معماری یک بنا می توان به سلیقه راتار کرد اما در واقع وقتی وارد حیطه ی عمومی می شوید جامعه حقی بر گردن دارد که باید اجرا شود. ممکن است که سازنده به دلیل مسائل اقتصادی و یا نداشت دانش کافی نتواند سازه ای منطبق با اضای اطرافش بسازد. آن وقت است که دستگاه های اجرایی باید با نظارتی ارشادی وارد عمل بشوند. نمای هر ساختمان در مجموعه ی شهری که در آن حضور دارد مؤثر است و این تاثیر را به بدنه ی خیابان ها یا میدان ها که در آن قرار گراته است انتقال می دهد. اگر به نمای ساختمانی واحدات بدون در نظر گرفتن نمای دیگر واحدهای ساختمان ها اکر شودت همگونی نمای شهری در کلیت از میان می رود. تناقض بی جنبه ی شهری و بیان فردی نما در صورتی می تواند از میان رود که ساختمان جزئی از شهر در نظر گرفته شود و ارتباطات آن با محیط اطراف چند جانبه باشد. آنچه برای معاونت شهرسازی و معماری نگران کننده است پاسخ گویی پُر شتاب به نیازی کاملاً محسوس است. در این ساخت و ساز پر شتاب نیاز به بررسی طرح های ارائه شده توسط جمعی از صاحب نظران و مسئولان در مراکز تایید پروانه های ساختمانی ضروری به نظر می رسد. بررسی میدانی طرح ساختمان ها یا بناهای اطراف از لحاظ کیفیت طرح معماری نمای ساختمان تناسب حجم آن با ساختمان های اطرافت زیبایی طرح و مصالح مورد استفاده و ... نیز گامی موثر درارتقاءکیفیت نماهای شهری است.سرآغازمهمتری عوامل تأثیر گذار در نمای ساختمان ها به ترتیب ذیل مورد بررسی قرار می گیرد:
الف) مصالح فرم و رنگ ب) ملحقات (تأسیسات و تابلو) ج)پیش آمدگی و بازشوهای نما د) بام بنا ه) سایر موارد (توصیه های عمومی)
در ارتباط با هر یک از موارد فوق سه بخش مجزا با ترتیب احکام سلبی یا الزامات (به معنی آنچه نباید انجام شود) و احکام ایجابی اقدامات (به معنی آن چه باید انجام شود) و توصیه ها(به معنی آنچه بهتر است انجام شود ولی رعایت و انجام آن الزامی نیست)ت ارائه گردیده است که لازم است مورد توجه کلیه ذی نفعان و دست اندرکاران (مالکین ،طراحان ، تصویب کنندگان طرح ها و ناظران) قرار گیرد.
عناصر پراهمیت درنما
مصالح: مهمترین اجزا و عناصر تشکیل دهنده شکل و فرم نما که از دید ناظر قابل رویت می باشد.
ورودی: ورودی ساختمان مدخل ارتباطی فضای عمومی به فضای خصوصی ساختمان و از مهمتری عناصر و نشانه های ساختمان می باشد.
بازشوها: سطحی از نما و یا دیوارهای ساختمان که به منظور عبور یا تأمین نور و تهویه با مصالحی که قابلیت عبور نور و هوا داشته و یا امکان باز و بسته شدن را دارد پوشیده می شود
پیش آمدگیها: تغییرات حجمی نماکه از سطح کلی نمای ساختمان بیرون زدگی دارد.
بام بنا :سقفبیرونی آخری طبقه ساختمان به عنوان بام تلقی می شود که همچون پوسته ای بر سر ساختمان قرار دارد که از نظر بصری به عنوان نمای پنجم ساختمان تلقی می گردد.
خط آسمان:مرز جدایی حد انتهایی جداره ساختمان ها و آسمان از دید ناظر که از کنار هم قرارگیری مجموعه های ساخته شده و فضای مابین تشکیل می شود.
مصالح
الف) فرم، مصالح و رنگ
احکام سلبی(الزامات) : عدم استفاده از نماهای تمام شیشه ای یا تمام فلزی ، عدم استفاده از رنگ های نامتعارف و ناهمگون در نمای ساختمان ،پرهیز از بکارگیری مصالح متعدد در نمای ساختمان (حداکثر 4نوع) ، عدم استفاده از فرم های نامتعارف و نامأنوس(نظیرکشتی، مجسمه ، میوههاو ...) در طراحی و احداث بناها، پرهیز از به کارگیری مصالح برنده یا شکننده، در طبقات همکف و اول، در محدوده ای که در تماس فیزیکی با انسان قرارمی گیرد. (از قبیل فلز و ...)
احکام ایجابی (اقدامات)
ضرورت استفاده از مصالح بادوام و مانا و مقاوم در مقابل فرسایش وآلوده شدن در نما در همجواری با محورهای معابر و یا ساختمان های خاص (از قبیل سنگ های مقاوم)، ضرورت هماهنگی رنگ غالب نما بارنگ ابنیه همجوار (در صورت برخورداری از کیفیک مناسب)، پوشاندن درز انقطاع بین دو ساختمان با مصالح متناسب با نما
تبصره 1) نمای تمام شیشه ای عبارت است از: استفاده بیش از 11% سطح شیشه خور در نما. (طبق بند 1-0-1-01مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان )
تبصره2: در صورت درخواست کتبی مالکین و ارائه دلایل معتبر از سوی مهندس طراح نما مبنی بر عدم رعایت بعضی از موارد فوق (احکام سلبی و ایجابی) با صلاح دید معاونت شهرسازی و معماری منطقه درخواست مطرح شده با حضور مالک و طراح بررسی و تعیین تکلیف خواهد شد.
ه:سایر موارد (توصیه های عمومی)
رعایت هماهنگی و تناسب نما با منظر عمومی محله و مظاهر فرهنگی (درصورت برخورداری از کیفیک مناسب در بافت محلی)
استفاده از نور رنگ و سایه روشن در سطح نما به نحوی که بر جذابیت بصری تاکید گردد.
مشخصات کفسازی معبر و محدوده جلوی ساختمان با مشخصات نمای قسمت پایینی ساختمان و همچنین کف سازی معابر جلوی پلاک های همجوار هماهنگ باشد. (هماهنگی با شهرداری منطقه الزامی است.)
طراح به تناسبات انسانی در طراحی نما به ویژه در طبقات همکف تا سوم توجه داشته باشد.
توجه طراحان به موضوع کیفیک نما در شب و پیش بینی نورپردازی خصوصاً در مورد همجواری ملک با گذرهای اصلی در هر منطقه(در صورت طراحی نور شب ارائه نقشه ها و جزئیات الزامی است)
کنترل نما
نقشه ها ، مدارک و اسناد تصویری لازم برای کنترل نمای واحد ساختمانی
با هدف آشنایی کارشناسان فنی کنترل کنندة نما در شهرداری های مناطق این نیاز وجود دارد که اطلاعات و مستندات لازم برای کنترل نمای ساختمانها در اختیار آنها قرار گیرد. تحویل نقشه حجمی ابنیه و مشخصات کیفیت مصالح بکار گذفته شده در طراحی ابنیه جدید و ابنیه مجاور (همسایگی) برای اخذ پروانه ساختمانی به مراکز بررسی و کنترل نقشه و مراجع صدور پروانه ساختمانی از سوی متقاضیان الزامی است. در این نقشه ها ایجاد هماهنگی میان احجام از نظر فرمت جنس و رنگ مصالح در واحدهای همسایگی الزامی است. بر ای اساس مدارک زیر مورد نیاز می باشد :
نقشه های نماهای اصلی، نماهای فرعی در مقیاس ،به انضمام جدول نازک کاری با قید مصالح و مواد و رنگ های مصرای در هر بخش از نما.
نقشة موقعیت استقرار ساختمان در محدودة زمین (سایت پلان) به انضمام پلان بام (به عنوان نمای پنجم)
ارائه نقشه ها و تصاویر سه بعدی از حجم کلی ساختمان که مبین وضعیت استقرار بازشوها ورودی بالکن ها و سایر احجام شاخص بنا، مصالح، بااکن کلی نما و رنگ ساختمان درآینده در جوار پلاک های ساخته شده پیرامونی می باشد (شامل برش عمودی و افقی از نحوه تعبیه بازشوها در دیوار). ارائه نقشة جزئیات اجرایی پیش بینی شده برای نما شامل کلیة عناصر موجود در نما نظیر: فضای ورودی خط آسمان بازشوها بالکن ها احجام عقب نشسته و یا برجسته نرده و جان پناه سایبان ... وهمراه با اندازه گذاری کامل به انضمام جزئیات اتصالات نما به اسکلت ساختمان
ارائة شیوه نورپردازی نما و تصاویری از نورپردازی شب ساختمان (بنا به ضرورت) .، کمیل و تایید چک لیست طراحی توسط مهندس معمار.
نکات مهم و قابل توجه برای مالکان:
مالکان می بایست حداقل تصویرنمای دوپلاک مجاور از هر طرف را به هنگام اخذ نقشه نمای ساختمان ارائه نمایند.-ضروری است هرگونه تغییر در اجرای نقشه های مصوب شده در زمان اجرا توسط مهندسان ناظر و ماموران بازدید نواحی به اداره شهرسازی ناحیه و منطقه مربوطه گزارش شود تا دستورات لازمه از طرف ادارات نامبرده در راستای تکمیل عملیات ساختمان سازی صادر گردد. ،صدور پایانکار و گواهی عدم خلاف برای ابنیه جدیدالاحداث منوط به اجرای نقشه های ارائه شده جهت اخذ پروانه شهرسازی است. مهندسان ناظر مسئول اجرای دقیق نقشه های مصوب نماو حجم خواهند بود.-صدور گواهی پایان ساختمان منوط به ممنوعیت نصب تجهیزات الکتریکی و مکانیکی و لوله های تاسیساتی در نمای ساختمان و بالکن های بدون پوشش تمی باشد.-مالکان قبل از صدور گواهی پایان ساختمان می بایست نماسازی جانبی را انجام دهند.